Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Στατιστικής το ανάγνωσμα

Έξι επίσημοι αγώνες, έξι ισάριθμες ήττες, οι τρεις εξ αυτών εντός των «πυλών» του Αλεξανδρείου. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που οι φίλοι του Άρη είδαν την ομάδα τους να διανύει μήνα (!) «ξηρασίας». Διότι ένας ολόκληρος μήνας πέρασε από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της ομάδας του Βαγγέλη Αλεξανδρή, όταν κι ο Ολυμπιακός στις 12 του Οκτώβρη είχε ένα εύκολο απόγευμα στη Θεσσαλονίκη για τη διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδος. Απομονώνοντας κανείς τις διοικητικές αναταράξεις, τους οικονομικούς κλυδωνισμούς και τις παιδικές ασθένειες και συμπεριφορές εκτός των παρκέ, μπορεί να διαπιστώσει εύκολα, ότι η αγωνιστική φιλοσοφία των «κίτρινων» χρίζει... ηλεκτροσόκ.

Η κυριότερη πηγή του κακού για την ομάδα του «τίγρη», δεν είναι καμία άλλη από την πρώτη γραμμή αυτής, τη φροντ λάιν. Είναι πασιφανές, ότι οι Σαμ Μούλντρου, Ματέι Κρούσιτς και Μιχάλης Τσαϊρέλης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μέχρι στιγμής στις υψηλές απαιτήσεις του 51χρονου προπονητή. Και για του λόγου το αληθές; Με μία γρήγορη ματιά στη βάση δεδομένων της στατιστικής υπηρεσίας, διαπιστώνει κανείς τη «φτωχή» συγκομιδή των «πύργων» του Άρη. Πιο συγκεκριμένα, Μούλντρου, Κρούσιτς και Τσαϊρέλης (ο Γιώργος Μπόγρης είναι νωρίς να συμπεριληφθεί στα πρώτα συμπεράσματα) πετυχαίνουν μόλις 13 πόντους ανά αγώνα, ποσοστό ισχνό αναλογικά με την επιθετική συγκομιδή της ομάδας. Οι τρεις παίκτες καταγράφουν συνολικά 28 επιθετικές προσπάθειες στα τέσσερα παιχνίδια για το ελληνικό πρωτάθλημα, τη στιγμή που οι «κίτρινοι» μετρούν 147 προσπάθειες εντός των 6.25 και 228 εντός παιδειάς. Με άλλα λόγια, μόλις μία στις δέκα επιθέσεις περνούν από τα χέρια της φροντ λάιν!

Το επιθετικό παιχνίδι των «κίτρινων» μπορεί να χαρακτηριστεί χωρίς αρχή, μέση και τέλος και περιορίζεται σε αρκετές των περιπτώσεων σε διαγωνισμό τριπόντων, όπως επίσης και στις προσωπικές ενέργειες των περιφερειακών. Η μαύρη «τρύπα» του Άρη έγινε έντονα αντιληπτή και στο παιχνίδι της ευρωπαϊκής πρεμιέρας την περασμένη Τρίτη, όταν και η Τσέχικη Νίμπουργκ πέτυχε μία σχετικά εύκολη νίκη στην έδρα των «κίτρινων». Τα συμπεράσματα τα ίδια, παρά το ντεμπούτο του Γιώργου Μπόγρη, καθώς στα 40 αγωνιστικά λεπτά, μόνο ο Σαμ Μούλντροου κατέγραψε επιθετικές προσπάθειες, τέσσερις εις τον αριθμό.

Ο Άρης δεν «χτυπάει» στο ζωγραφιστό κι αυτό είναι που «πονάει» τον κ. Αλεξανδρή. Οι βραδιές δεν είναι πάντα καλές για τους περιφερειακούς, όσες προσπάθειες κι αν πάρουν. Αν οι «κίτρινοι» συνεχίσουν στο ίδιο επιθετικό μοτίβο, που χαρακτηρίζεται από την αναρχία και τη στατικότητα, τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο... μαύρα κι από τη μαύρη «τρύπα» της φροντ λάιν.