Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Επιστροφή στα… πάτρια εδάφη για Μπαϊράμοβιτς

Ο Κέναν Μπαϊράμοβιτς επιστρέφει στη Λιετούβος Ρίτας για το υπόλοιπο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Ο διεθνής Βόσνιος φόργουορντ θα ενισχύσει σημαντικά το σύνολο του Ρίμας Κουρτινάιτις, την ίδια στιγμή που η λιθουανική ομάδα ανακοίνωσε και την απόκτηση του νεαρού και συνάμα ταλαντούχου Γιόνας Βαλανκιούνας. Ταυτόχρονα, η Λιετούβος Ρίτας αποδέσμευσε τον Ντέγιαν Μπορόβνιακ, ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει με τις εμφανίσεις του.

Ο Μπαϊράμοβιτς ξεκίνησε τη φετινή σεζόν αγωνιζόμενος στην Άλμπα Βερολίνου, σκοράροντας κατά μέσο 6.7 πόντους σε 11 αγώνες για το γερμανικό πρωτάθλημα, ενώ σε τέσσερις συμμετοχές για τη διοργάνωση του Γιούροκαπ είχε 3.8 πόντους και 3.8 ριμπάουντ. Αναφορικά με τον Βαλανκιούνας, το βιογραφικό του 17χρονου πάουερ φόργουρντ/σέντερ συνοδεύεται από εξαιρετικά σχόλια από τους ειδικούς, κάνοντας μάλιστα λόγο για το ένα από τα «hot prospects» της συγκεκριμένης «φουρνιάς» αθλητών.

Δεύτερη ευκαιρία σε Μουαζό

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μπιλμπάο από τον Φώτη Κατσικάρη φαίνεται πως επιφέρει αλλαγές στο μεταγραφικό σχεδιασμό της ισπανικής ομάδας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής ιστοσελίδας solobasket.com, ο Τζερόμ Μουαζό θα παραμείνει στη Βασκονία μέχρι… νεοτέρας, καθώς ο Έλληνας τεχνικός είναι διατεθειμένος να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στο γάλλο σέντερ.

Ο 31χρονος παίκτης δεν βρισκόταν στα πλάνα του Τους Βιντερέτα κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αγωνιστική απραξία του πρώτου το τελευταίο εύλογο χρονικό διάστημα. Κάτι αντίστοιχο, φαίνεται πως θα ισχύσει και στην περίπτωση του Πάκο Βάθκεζ, ο οποίος βρισκόταν στην πόρτα της εξόδου. Ο Μουαζό σε 14 αγώνες για το πρωτάθλημα της ACB λίγκας αριθμεί κατά μέσο όρο 7.1 πόντους και 4.1 ριμπάουντ, ενώ σε τέσσερις συμμετοχές για τη διοργάνωση του Γιούροκαπ έχει 5.3 πόντους και 5.3 ριμπάουντ.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Όχι που δεν θα ανακοινωνόταν...

Ο Φώτης Κατσικάρης είναι κι επίσημα ο νέος προπονητής της Μπιλμπάο, όπως ανακοινώθηκε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ισπανικής ομάδας την Παρασκευή (15/01). Ο μέχρι πρότινος τεχνικός του Άρη μπορεί να μην καθίσει στον πάγκο των Βάσκων στην αναμέτρηση κόντρα στη Γρανάδα, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της ACB λίγκας, όμως θα δώσει κανονικά το «παρών» στα επίσημα της αναμέτρησης. Μάλιστα, η επίσημη παρουσίασή του είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα (18/01).

Η Μπιλμπάο διανύει μία από τις χειρότερες αγωνιστικές περιόδους των τελευταίων ετών, καθώς αριθμεί μόλις τέσσερις νίκες και βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.

Μπλατ και... κάτω

Ο Άρης ανακοίνωσε κι επίσημα τη συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Μπλατ κι ο τελευταίος αναμένεται να αφιχθεί το απόγευμα της σημερινής ημέρας (15/01) στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Οι ταχύτατες κινήσεις της «κιτρινόμαυρης» διοίκησης λειτούργησαν για ακόμη μία φορά στο βέλτιστο βαθμό, φτάνοντας σε μία συμφωνία, η οποία «ανεβάζει» το πρεστίζ της ομάδας σημαντικά. Αυτό, όχι μόνο γιατί θα αναλάβει τα ηνία του «κιτρινόμαυρου» πάγκου ένας εκ των κορυφαίων προπονητών της Ευρώπης, αλλά και γιατί αποδεικνύεται τρανά, ότι το όνομα του Άρη έχει ισχυρή δυναμική από την Ισπανία μέχρι τη Ρωσία κι από την Αγγλία μέχρι το Ισραήλ.

Το σίγουρο είναι, ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ρωσίας θα προσγειωθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αρκετή όρεξη για δουλειά, την ίδια στιγμή που οι φιλοδοξίες του για επιτυχίες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Οι «κίτρινοι» ανεβαίνουν επίπεδο τόσο σε αγωνιστικά όσο κι επικοινωνιακά. Η αγωνιστική περίοδος από την αρχή μπορεί να χαρακτηριστεί «περίεργη» για τον Άρη, με τις συχνές αλλαγές στο έμψυχο υλικό, με τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της ομάδας και με τις δύο αλλαγές στην τεχνική ηγεσία πριν καν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος. Παρ’ όλα αυτά, οι «κίτρινοι» προέβησαν στις κατάλληλες κινήσεις, έχοντας ως μοναδικό σκοπό την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατούσε τόσο στην πλευρά του κόσμου, όσο και σε αυτή των αποδυτηρίων.

Τα αποτελέσματα θα φανούν εντός των τεσσάρων γραμμών των παρκέ, όμως αξίζει να δοθούν τα εύσημα στους ανθρώπους που τρέχουν καθημερινά για την ομάδα. Λάθη έγιναν, λάθη θα γίνονται, όμως για λίγο θα ήταν καλό να σταματήσει ο λιθοβολισμός και το... στενό μαρκάρισμα στις γωνίες και να ακουστεί ένα δυνατό χειροκρότημα. Έτσι, για το... γαμώτο.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Πάει για το «μπαμ» ο Άρης

Ο Φώτης Κατσικάρης ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη Βασκονία, την ίδια στιγμή που η διοίκηση του Άρη καταβάλλει τα μέγιστα, έτσι ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας. Σας είχαμε προϊδεάσει σε προηγούμενη ανάρτηση, ότι οι «κίτρινοι» ενδεχομένως να κινηθούν με έξυπνες και σωστές κινήσεις για την προσέγγιση ενός προπονητή, που από το βράδυ της Πέμπτης (13/01) μέχρι και σήμερα (14/01) δεν είχε κάνει τη… βόλτα του στα μονοπάτια της ονοματολογίας και της φημολογίας.

Το όνομα του εκλεκτού λοιπόν, είναι αυτό του Ντέιβιντ Μπλατ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής ομάδας της Ρωσίας αποτελεί το μεγάλο στόχο των ανθρώπων του Άρη και οριστικές εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ο 50χρονος τεχνικός οδήγησε τη ρωσική «αρκούδα» στην έβδομη θέση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πολωνίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ δύο χρόνια πριν είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου για την ίδια διοργάνωση, «κλείνοντας» το σπίτι της «οικοδέσποινας» Ισπανίας. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο έμπειρος τεχνικός έλυσε τη συνεργασία του με τη Ντινάμο Μόσχας στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι δεσμευόταν με συμβόλαιο για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Τέλος, τα ονόματα των υποψήφιων προπονητών που συμπληρώνουν τη λίστα που εξετάζεται από τους ιθύνοντες του Άρη, είναι κι αυτά των Όντεντ Κάτας και Γιούρι Ζντοβς.

Κάτοικος Ανδαλουσίας ο Ντίξον

Ο Χουάν Ντίξον θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ουνικάχα Μάλαγα, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης (14/01) μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ισπανικής ομάδας. Ο Αμερικανός πρώην γκαρντ του Άρη βρίσκεται ήδη στην πόλη της Ανδαλουσίας, έχοντας πατήσει μάλιστα και τα παρκέ του «Μαρτίν Καρπένα». Το ντεμπούτο του Ντίξον με τη φανέλα της Ουνικάχα Μάλαγα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή (17/01) στην αναμέτρηση των «πράσινων» κόντρα στη Φουενλαμπράδα, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της ACB λίγκας.

Ο Ντίξον σε εφτά αγώνες για το ελληνικό πρωτάθλημα σκόραρε συνολικά 81 πόντους, την ίδια στιγμή που σε τέσσερις συμμετοχές για τη διοργάνωση του Γιούροκαπ αριθμούσε κατά μέσο όρο 14.3 πόντους και 2.8 ασίστ.

Στα… κρύα του λουτρού

Ο Φώτης Κατσικάρης εδώ και λίγες ώρες αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του Άρη. Ο έμπειρος τεχνικός είχε το βράδυ της Τετάρτης (13/01) πολύωρες συζητήσεις με τον πρόεδρο της «κιτρινόμαυρης» ΚΑΕ, κ. Γιάννη Δαμιανίδη, αναφορικά με το μέλλον του πρώτου στον πάγκο της ομάδας. Τελικά, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Άρη με το πέρας της συνάντησης των δύο αντρών.

Ο επόμενος σταθμός του κ. Κατσικάρη θα είναι -αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της ισπανικής ομάδας- η Μπιλμπάο. Ο 42χρονος τεχνικός θα γίνει κάτοικος της Βασκονίας μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν κι αν καταφέρει να… σώσει την «παρτίδα» για την πρώην ομάδα του Τους Βιντορέτα, τότε δεν αποκλείεται να επεκταθεί η συνεργασία των δύο πλευρών για τα επόμενα δύο χρόνια.

Πλέον, οι «κίτρινοι» βρίσκονται σε εκ νέου αναζήτηση για τον «μαέστρο» της ομάδας σε μία κρίσιμη καμπή της αγωνιστικής περιόδου, την ίδια στιγμή που τα σενάρια διαδοχής… δίνουν και παίρνουν. Τα ονόματα των Γιόνας Καζλάουσκας και Ντράγκαν Σάκοτα έχουν ήδη βγει στο φως της δημοσιότητας, όμως δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ένα όνομα-έκπληξη να μπει «σφήνα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Άβε Ηλία Ζούρο!

Το βράδυ του Σαββάτου (09/01) ο Πανελλήνιος επικράτησε του Άρη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, «σκορπώντας» την… τρικυμία στην ομάδα των «κίτρινων». Η προετοιμασία του τεχνικού τιμ των «Ολυμπιονικών» άριστη, ο προσανατολισμός των παικτών εντός των τεσσάρων γραμμών άπταιστος, η υπομονή σε κάθε επίθεση «γαϊδουρινή» και η άμυνα «στραγγαλιστική». Το αποτέλεσμα γνωστό, όμως το σίγουρο είναι, ότι το Σάββατο δεν βρέθηκαν σε κακή βραδιά οι παίκτες του κ. Κατσικάρη. Αντιθέτως μάλιστα, το σύνολο του κ. Ζούρου «έκοψε» από τα πρώτα λεπτά την όρεξη και τη φόρα, με την οποία ερχόντουσαν οι αντίπαλοί τους από την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης του Γιούροκαπ.

Το «Α» για τον Πανελλήνιο ήταν η άμυνα μέχρι… εκνευριστικό βαθμό και το «Ω» η υπομονή σε κάθε 24’’ που κυλούσαν με την μπάλα στα χέρια των παικτών του. Το σκάουτινγκ και η βιντεοθεραπεία δούλεψαν αρμονικά στις προπονήσεις κι αυτό αποτέλεσε τον πρώτο λόγο για τον οποίο οι φιλοξενούμενοι δέχτηκαν κάτι λιγότερο από 50 πόντους –μόλις 7(!) στην πρώτη περίοδο-. Η στατιστική δεν μπορεί να καταγράψει την εξαιρετική συνεργασία των ψηλών της ομάδας της Κυψέλης, κάθε φορά που ο Άρης προσπαθούσε να «ακουμπήσει» τη μπάλα στον Άντριου Μπετς. Όστοϊτς, Ντέιβις, Βουγιούκας και Τζόνσεν δεν άφησαν το διεθνή Βρετανό σέντερ να… πάρει ανάσα. Την ίδια στιγμή, οι αλληλοκαλύψεις στην περιφερειακή άμυνα λειτουργούσαν στο βέλτιστο βαθμό, δίνοντας το μειονέκτημα στους «κίτρινους», οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρουν τη λεγόμενη «έξτρα» πάσα στην αδύνατη πλευρά. Κι όταν δεν μπορούν να δημιουργηθούν «ρήγματα» από τη φροντ-λάιν, τότε η επίθεση περιορίζεται αυτόματα στο περιφερειακό παιχνίδι ή ακόμη ακόμη και στις πρωτοβουλίες του ενός.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτη ήταν η υπομονή και η επιμονή με την οποία «γυρνούσαν» τη μπάλα οι «Ολυμπιονίκες» σε κάθε επιθετική τους προσπάθεια. Οι βεβιασμένες προσπάθειες ελάχιστες και οι όμορφες φάσεις αρκετές. Ο Ηλίας Ζούρος έβρισκε την απάντηση σε κάθε match-up που επέλεγε ο Φώτης Κατσικάρης στη σκακιέρα των επιλογών.

Ο κόουτς Ζούρος απέδειξε για ακόμη μία φορά τις προπονητικές ικανότητές του, εγκλωβίζοντας τον αντίπαλό του σε έναν ατέρμονα βρόχο λανθασμένων –με βάση το αποτέλεσμα- επιλογών. Τα εύσημα βεβαίως έχουν αντίκρισμα και στο υπόλοιπο τεχνικό τιμ του Πανελληνίου, καθώς (πρέπει να) επικρατεί το ρητό «η ομάδα κερδίζει, η ομάδα –κι όχι ο προπονητής- χάνει».

Άβε λοιπόν, Ηλία Ζούρο!