Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Λάβετε θέσεις!

Στον απόηχο της ταπεινής κλήρωσης του ελληνικού πρωταθλήματος, όπου την παράσταση «έκλεψαν» τόσο οι απουσίες των MVP, όσο και τα αφιερώματα στις καλύτερες στιγμές της περασμένης αγωνιστικής περιόδου με φόντο τις άδειες κερκίδες, τα γήπεδα των κορυφαίων πρωταθλημάτων ανά την Ευρώπη έχουν βάλει τα καλά τους για το πρώτο τζάμπολ της χρονιάς. Ποδαρικό με το δεξί έκαναν Γάλλοι, Γερμανοί και Ρώσοι, τη στιγμή που Ισπανοί και Ιταλοί είναι έτοιμοι να παραλάβουν τη σκυτάλη με πολλές φιλοδοξίες και καινοτομίες, υποσχόμενοι παράλληλα νέες συγκινήσεις.

Καινοτομίες λοιπόν, ή με απλά λόγια υλοποίηση νέων ιδεών με σκοπό τη βελτίωση των υπάρχοντων δεδομένων. Μία λέξη, η οποία λείπει από το λεξιλόγιο των αρμόδιων αρχών του ελληνικού μπάσκετ, εκτός φυσικά κι αν καινοτομία μπορεί να χαρακτηριστεί το πρωτάθλημα των 13 ομάδων... Η ισπανική ACB λίγκαLiga Endesa εδώ και λίγους μήνες- είναι η πρώτη που μας βάζει τα γυαλιά για ακόμη μία φορά, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον τίτλο του καλύτερου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που της έχει δοθεί. Η διοργάνωση του Σούπερ Κόπα πριν λίγες ημέρες στην έδρα της φιναλίστ κι «ελληνικής» πλέον Μπιλμπάο των Φώτη Κατσικάρη, Κώστα Βασιλειάδη, Δημήτρη Μαυροειδή και Μιχάλη Κακιούζη, όπως επίσης και η επίσημη παρουσίαση του νέου πρωταθλήματος στο κέντρο της Μαδρίτης υπό την παρουσία όλων των «αστέρων» φαντάζουν τόσο απλά, κι όμως τόσο εξωπραγματικά για μας.

Μπορεί η Μπαρτσελόνα να θεωρείται το φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου, σύμφωνα κιόλας με την πλειοψηφία των προπονητών των ισπανικών ομάδων, παρ’ όλα αυτά η ανατρεπτικότητα της Liga Endesa αντικατοπτρίζει τα λόγια του «φιλόσοφου» Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο οποίος δήλωσε με απόλυτη ειλικρίνεια: «Μακάρι να μπορούσα να προβλέψω τον πρωταθλητή...». Και ποιός μπορεί να τον αμφισβητίσει, όταν οι ομάδες μπορούν να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις την έκπληξη και τη διάκριση στο τέλος της χρονιάς.

Μερικά εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικότερα, οι γείτονες Ιταλοί δηλώνουν έτοιμοι παρά τη συμμετοχή 17(!) ομάδων, έπειτα από τη δικαστική δικαίωση της Βενετσιάνικης ομάδας των «δικών» μας Αντρέα Ματσόν και Κέιντρεν Κλαρκ. Η on-line κάλυψη των αγώνων θα προσφέρει νέες δυνατότητες στους χρήστες, έτσι ώστε να απολαμβάνουν καλύτερα την εξέλιξη της κάθε αναμέτρησης. Όσο για το ελληνικό ενδιαφέρον; Η... παροικία μεγάλωσε απότομα, καθώς τον «παλιό» Νίκο Ζήση, θα συντροφεύουν οι «νέοι» Αντώνης Φώτσης, Γιάννης Μπουρούσης και Λίνος Χρυσικόπουλος.

Τέλος, μπορεί η επανεμφάνιση των Τόνι Πάρκερ και Αντρέι Κιριλένκο στα γαλλικά και ρωσικά παρκέ αντίστοιχα να πήρε παράταση για την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο το γαλλικό και ρωσικό πρωτάθλημα έχουν ανεβάσει τον πήχη σε σύγκριση με την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Οι ομάδες λοιπόν έχουν οπλίσει τα «όπλα» τους και δηλώνουν έτοιμες για νέες μάχες τη νέα αγωνιστική περίοδο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να απολαύσουμε τις συγκινήσεις της «πορτοκαλί θεάς»...

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Καταστρέφετε ό,τι αγαπάμε...

Είναι πολύ λυπηρό και πολλές φορές αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς να καταστρέφεται κάτι που τόσο πολύ αγαπάει, την ίδια στιγμή που δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αντιστρέψει την υπάρχουσα κατάσταση. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, λοιπόν, μπορεί να ένιωσε κάποιος σήμερα όταν έφτασε στα αυτιά του η είδηση «κόλαφος», ότι το πρωτάθλημα μπάσκετ της νέας αγωνιστικής περιόδου θα συγκροτηθεί από 13 ομάδες!

Η Ε.Ε.Α. απέρριψε το φάκελο της ομάδας του Πανελληνίου (του ποιού;) μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή της κλήρωσης του νέου πρωταθλήματος. Έπρεπε να κυλήσουν κάτι παραπάνω από τέσσερις μήνες, ή για να ακουστεί κάπως χειρότερα, κάτι παραπάνω από 120 ημέρες για να παρθεί η εν λόγω απόφαση. Μία απόφαση που δεν αφήνει περιθώρια ούτε στον ίδιο τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ με τις μαγικές του ικανότητες να διορθώσει τα... αδιόρθωτα. Με αυτά και με αυτά, 13 κλειδάριθμοι θα συμπληρώσουν τους πίνακες της κλήρωσης του πρωταθλήματος, την ίδια στιγμή που ο συγκεκριμένος αριθμός πρέπει να θορυβήσει αρκετούς, προληπτικούς και μη.

Παράλληλα, προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές διακατέχονται από αυτοκαταστροφικές τάσεις, όταν γύρω τους τα γεγονότα συνηγορούν για ένα καλύτερο μέλλον του ευρωπαϊκού μπασκετικού στερεώματος. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που οι άνθρωποι της Βίρτους Μπολόνια «παλεύουν» για να αποσπάσουν το πολυπόθητο «ναι» του ενός και μοναδικού Κόμπι Μπράιαντ... τη στιγμή που οι Τόνι Πάρκερ και αδερφοί Γκασόλ ενσωματώθηκαν με τις ομάδες των Βιλερμπάν και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα... τη στιγμή που οι φίλαθλοι του Ερυθρού Αστέρα κατέκλυσαν τη «Χάλα Πιονίρ» σε φιλικό (!) παιχνίδι με αντίπαλο τη «νεοφώτιστη» Μπάγερν Μονάχου... τη στιγμή που ο Δημήτρης Διαμαντίδης χαρακτηρίζεται ως ο «πολυδιάστατος παίκτης της δεκαετίας»... τη στιγμή που η Εθνική «αγαπημένη» έκανε το καθήκον της -για ακόμη μία φορά- στη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Λιθουανία κόντρα σε θεούς και δαίμονες... έρχεστε εσείς κ.κ. αρμόδιοι επί των θεμάτων της «πορτοκαλί θεάς» για να επαληθεύσετε έναν από τους βασικούς νόμους της φύσης. Ό,τι δημιουργείται με πολύ κόπο και προσπάθεια, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να γρκεμιστεί.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται με αποδέκτες τους υπεύθυνους της Ομοσπονδίας και του πρωτθλήματος πολλά, όμως το σίγουρο είναι ότι οι απαντήσεις θα λείψουν για ακόμη μία φορά...

Υ.Γ. Dum spiro spero...

Υ.Γ.2 Η φωτογραφία λήφθηκε το βράδυ του αποκλεισμού της οικοδέσποινας του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, Λιθουανίας, από τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ένας «τίγρης» μπορεί να φέρει την άνοιξη!

Πολλοί τον αποκαλούν ως τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών, τον άνθρωπο φτιαγμένο για τα δύσκολα. Άλλοι του έχουν παραχωρήσει το πρωσονύμιο «τίγρης», την ίδια στιγμή που ο ίδιος δηλώνει έτοιμος για κάθε πρόκληση στην επαγγελματική του καριέρα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ ενός... κομάντο, όπως άλλωστε ο ίδιος χαρακτηρίζει τους παίκτες που θέλει να έχει υπό τις οδηγίες του. Ο λόγος φυσικά για τον άνθρωπο που έχει αναλάβει την «ηλεκτρική καρέκλα» του Άρη για τη φετινή σεζόν, Βαγγέλη Αλεξανδρή.

Ο «τίγρης», λοιπόν, κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού είπε το πολυπόθητο «ναι» στους ανθρώπους των «κιτρίνων». Οι τελευταίοι έψαχναν την κίνηση ματ –δύσκολοι καιροί για τέτοιες λέξεις-, έτσι ώστε να αποφορτίσουν το αρνητικά φορτισμένο κλίμα γύρω από την ομάδα που είχε δημιουργηθεί την περασμένη αγωνιστική περίοδο και είχε φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα με το πέρας αυτής. Οι λόγοι πολλοί και λίγο πολύ γνωστοί! Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από τους καθαρά αγωνιστικούς με την απώλεια της 3ης θέσης στο νήμα από τον «αιώνιο» αντίπαλο και τις πολλές ανακατατάξεις στο ρόστερ κατά τη διάρκεια της σεζόν, και να φτάσει στα ενδότερα και σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη των φιλάθλων κι οπαδών στο πρόσωπο της διοίκησης. Παρ’ όλα αυτά οι προσπάθειες της διοίκησης ακολούθησαν σωστό κι ορθό σκεπτικό, με αποτέλεσμα ο Άρης να ξεκινάει τη φετινή «μάχη» με πολλά θετικά στη φαρέτρα του.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για τους «κίτρινους» να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους με καθοδηγητή έναν γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας και των απαιτήσεων της ομάδας συγχρόνως. Η παρέλαση προπονητών τα τελευταία χρόνια είχε ως παραστάτες τους Χέρμπερτ, Κατσικάρη, Μπλατ και Ντρούκερ που κάθε άλλο παρά τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος γνώριζαν, όπως επίσης την πίεση και το άγχος του Άρη. Εν αντιθέσει, ο... καπετάν-Βαγγέλης, έχει τις ικανότητες, τις δεξιότητες και την εμπειρία να μπαρκάρει το «υπερωκεάνειο» στα λιμάνια των επιτυχιών και να το κάνει να πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Ο τρόπος του γνωστός, μοναδικός κι αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, επιμονή κι εμπιστοσύνη, όχι μόνο από τη διοίκηση αλλά και από τον κόσμο που έχει αποδείξει το γερό στομάχι που διαθέτει.

Βέβαια, ένα πλοίο μεγατόνων θα πρέπει να φέρει και το κατάλληλο πλήρωμα. ‘Ετσι λοιπόν, στο πλάι του κ. Αλεξανδρή θα βρίσκεται ο κ. Μανωλόπουλος. Οι συστάσεις που τον συνοδεύουν είναι οι καλύτερες , μιας κι ο ίδιος έχει βάλει, όχι ένα, αλλά πολλά λιθαράκια στο «χτίσιμο» της πολυετούς ανοδικής πορείας του Αμαρουσίου. Παράλληλα, το ρόστερ των «κιτρίνων» φέρει δύο βασικούς άξονες, οι οποίοι συνδυάζουν εμπειρία και δίψα για διάκριση σε υψηλό επίπεδο. Το παζλ μπορεί να μην έχει συμπληρωθεί ακόμη, όμως το σίγουρο είναι ότι θα πλαισιωθεί με τα καταλληλότερα κομμάτια, τα οποία φυσικά περνούν από ακτινογραφίες, εξονυχιστικούς ελέγχους και το μικροσκόπιο του «τίγρη».

Το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα για τους «κίτρινους» τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη που συγρεντρώνει το πρόσωπο του κ. Αλεξανδρή από όλες τις πλευρές. Η φυσιογνωμία του είναι πολυαγαπημένη και ταυτισμένη συγχρόνως με σημαντικές στιγμές της ιστορίας της ομάδας. Γι’ αυτό κι ο Έλληνας τεχνικός φαντάζει ως το ιδανικότερο μαξιλάρι που θα μπορέσει να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς και τις πιθανές αναταράξεις. Η στήριξη αναμένεται θερμή από τον κόσμο του Άρη, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να δει έναν πραγματικό μαχητή –εκτός εισαγωγικών- στον πάγκο της ομάδας. Οι απαιτήσεις πολλές, οι δυσκολίες ακόμη περισσότερες, όμως γι’ αυτά είναι φτιαγμένος ο «τίγρης», ο οποίος ναι, μπορεί να φέρει την άνοιξη στις τάξεις της ομάδας του Άρη.