Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Όταν οι αριθμοί λένε την αλήθεια...

Στη δύσκολη και συνάμμα απέραντη γλώσσα των μαθηματικών, οι αποδείξεις αποτελούν ίσως ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την επαλήθευση των θεωρημάτων. Με παρόμοιο τρόπο, πολλές φορές στη γλώσσα της πραγματικότητας χρησιμοποιούνται οι αριθμοί για την ανάδειξη γεγονότων και εικασιών σε αληθή. Κι όπως λέει το ρητό, η αλήθεια είναι «σκληρή» και πονάει...

Τη στιγμή, λοιπόν, που ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής του ελληνικού πρωταθλήματος προσπαθούσε να πείσει τους πάντες, ότι η νέα αγωνιστική περίοδος θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μετά... βαϊων και κλάδων, στην Ισπανία οι φίλαθλοι απολαμβάνουν το μπάσκετ ως μία πραγματική και ζωντανή γιορτή. Ήδη η Liga Endesa διένυσε την τρίτη αγωνιστική της ημέρα και οι πρώτες τρανταχτές εκπλήξεις έχουν λάβει χώρα. Η Σεβίλλη υποχρέωσε την υπερομάδα της Μπαρτσελόνα στην πρώτη της φετινή ήττα και πρώτη ύστερα από 19(!) συνεχόμενες νίκες στις εγχώριες διοργανώσεις. Η Σαραγόσα καταρτόπωσε την Κάχα Λαμποράλ, ενώ ο «VasKos» Κώστας Βασιλειάδης «σκότωσε» τη Ρεάλ Μαδρίτης του Ρούντι Φερνάντεζ.

Οι Ισπανοί αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση και για του λόγο το αληθές, οι αριθμοί αποτελούν τον καθρέφτη του καλύτερου πρωταθλήματος της Ευρώπης. Πέρα από το γεγονός, ότι ο Χουάν Κάρλος «Λα Μπόμπα» Ναβάρο «έσπασε» το φράγμα των 12.000 λεπτών συμμετοχής στο ισπανικό πρωτάθλημα, οι ίδιοι οι φίλαθλοι «σπάνε» τα δικά τους ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της τρίτης αγωνιστικής της Liga Endesa, το παρόν στα γήπεδα έδωσαν συνολικά 52.186 θεατές. Με άλλα λόγια, ο μέσος όρος κόσμου σε κάθε γήπεδο άγγιξε τις 6.000, αριθμός εξωπραγματικός για τα ελληνικά δεδομένα. Χαρακτηριστικά, στο «Παμπεγιόν Πρινσίπε Φελίπε» της Σαραγόσα, 6.400 φίλοι του μπάσκετ είδαν την ομάδα τους να φτάνει σε μία σπουδαία νίκη κόντρα στο μεγαθήριο της Κάχα Λαμποράλ. Μερικά εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειοδυτικότερα, οι Βάσκοι του Μπιλμπάο έδωσαν βροντερό παρόν στη «Μιριμπίγια Αρίνα» ξεπερνώντας τους 8.000 στην αναμέτρηση κόντρα στη Μπανταλόνα. Όσο για το «Παμπεγιόν Σαν Πάμπλο» της Σεβίλλης; Σχεδόν 7.000 φίλαθλοι της ομάδας του Ζόαν Πλάθα πανηγύρισαν την τεράστια νίκη κόντρα στους Καταλανούς του Τσάβι Πασκουάλ.

Και να ήταν μόνο αυτό; Οι φίλαθλοι της Αλικάντε και της Βαλένθια απέδειξαν, ως μία απλή και λιτή μαθηματική απόδειξη, πως το μπάσκετ αποτελεί γιορτή για τον καθένα. Περισσότεροι από 250 φίλοι και των δύο ομάδων, παρακολούθησαν μαζί τη συγκλονιστική αναμέτρηση, η οποία βρήκε νικητές τους φιλοξενούμενους στην έδρα των Βαλεντσιάνων. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Βαλένθια, κ. Βιθέντε Σόλα, δήλωσε πως μέσα από παρόμοιες εκδηλώσεις το μπάσκετ εξελίσσεται και «σκαρφαλώνει» σε υψηλότερα επίπεδα.

Όλα τα παραπάνω ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος. Βέβαια, οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα, μπορεί να ξέρουν και να γνωρίζουν πολύ περισσότερα από τους αντίστοιχους Ισπανούς και για αυτό το λόγο το «προϊόν» του ελληνικού πρωταθλήματος να πηγαίνει... κατά διαόλου και να είναι σχεδόν έτοιμο να αποσυρθεί από τα ράφια των σούπερμαρκετ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: