Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Οι μεγάλοι παίκτες δεν λένε ποτέ αντίο...

Καμιά φορά, όταν η «πορτοκαλί θεά» έχει... κέφια, μπορεί να εμφανίσει τους δικούς της ημίθεους και τα δικά της δημιουργήματα εντός των τεσσάρων γραμμών των γηπέδων. Τα παραδείγματα ουκ ολίγα, φυσικά, με μαγικές φυσιογνωμίες των παρκέ να έχουν γράψει με χρυσοκέντητα γράμματα τη δική τους και συνάμμα της καλαθόσφαιρας την ιστορία, από κάθε σπιθαμή του παγκόσμιου χάρτη. Στη μακριά λίστα των εν λόγω παικτών, έρχεται να προστεθεί και το όνομα του 37χρονου πλέον Μάρκους Μπράουν, ο οποίος εδώ και λίγα 24ωρα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Η ιστορία του Αμερικανού γκαρντ φαντάζει να είναι εμπνευσμένη από κάποιο παραμύθι, εκεί όπου τα απίθανα μπορούν να γίνουν πιθανά. Βέβαια, ο χαρακτηρισμός «Αμερικανός» μόνο αμφιλεγόμενος μπορεί να χαρακτηριστεί, από τη στιγμή που ο Μπράουν αποτέλεσε πιστό «στρατιώτη» της Γηραιάς ηπείρου επί έντεκα συναπτά έτη. «Υπηρέτησε» με κόπο και ιδρώτα οκτώ διαφορετικές ομάδες, σε εφτά διαφορετικές χώρες, με το ίδιο περίσσειο πάθος και την ξεχωριστή μοναδικότητά του. Μπορεί ο «μαγικός» κόσμος του ΝΒΑ να αποδείχθηκε αφιλόξενος για το μέχρι πρότεινος αστέρι της Ζαλγκίρις Κάουνας, παρ’ όλα αυτά τα παρκέ της Ευρωλίγκα –και μαζί με αυτά κι όλοι εμείς- είχαν την τύχη να του ανοίξουν την αγκαλιά τους.

Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία,Ρωσία, Ισπανία, Ισραήλ και Λιθουανία αποθέωσαν αμέτρητες φορές τον μοναδικά ταλαντούχο Μπράουν, ο οποίος αν μη τι άλλο έκανε με τέχνη αυτό που αγαπούσε, να σκοράρει κατά... ρυπάς! Άλλωστε, οι αριθμοί αποτελούν τον καθρέφτη των κατορθωμάτων του απόφοιτου του πανεπιστημίου του Μάρεϊ. Ο τίτλος του πρώτου σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκα μόνο τυχαίος δεν μπορεί να είναι, καθώς ο πρώην γκαρντ των Ζαλγκίρις Κάουνας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ουνικάχα Μάλαγα, Εφές Πίλσεν, Μπένετον Τρεβίζο, Λιμόζ και Ορτέζ σταμάτησε στους 2.715 πόντους. Ο... αθεόφοβος ο Μπράουν αποτέλεσε τον φόβο και τον τρόμο για τις αντίπαλες άμυνες, καθώς με μοναδική μαεστρία μπορούσε να αφήσει τη μπάλα στο καλάθι. Τα συνολικά 323 εύστοχα τρίποντα τον φέρνουν στην έκτη θέση της κατάταξης, ενώ το όνομά του κοσμεί την κορυφή των εύστοχων ελεύθερων βολών, 668 εις τον αριθμό. Όσο για τους 21 συνολικά τίτλους στην καριέρα του; Ουδέν σχόλιον...

Και για τους ολίγους καχύποπτους, μερικές από τις προσωπικές διακρίσεις του Μάρκους Μπράουν έχουν ως εξής: τρεις φορές MVP του γαλλικού πρωταθλήματος, δύο φορές MVP του τουρκικού πρωταθλήματος, δύο φορές MVP του ρωσικού πρωταθλήματος, μία φορά MVP της Βαλτικής Λίγκας και τρεις φορές παρουσία στις καλύτερες πεντάδες της κορυφαίας διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο ίδιος, μέσω της επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσε, ευχαρίστησε όλους τους φιλάθλους ανά την Ευρώπη που τον χειροκροτούσαν κάθε φορά που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά παιχνίδι του. Το standing ovation πρέπει να θεωρείται δεδομένο την ερχόμενη Δευτέρα στην πρεμιέρα της νέας αγωνιστική περιόδου στην Ευρωλίγκα, όχι μόνο στο Κάουνας, αλλά σε όλα τα ευρωπαϊκά παρκέ. Οι μεγάλοι παίκτες λοιπόν, δεν λένε αντίο, αλλά ένα απλό, καθημερινό και ταπεινό «ευχαριστώ». Ας τον απολαύσουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: