Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Χακίμ Σάλεμ: «Ο Άρης είναι ομάδα με ταλέντο»

Η ομάδα της Γκαστέρα Φλέιμς είναι μία εκ των τριών αντιπάλων του Άρη στον 3ο όμιλο της διοργάνωσης του Γιούροκαπ, κατοικοεδραύοντας στην κρύα πόλη της Ολλανδίας, Χρόνιγκεν. Η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της στα... μικρά «σαλόνια» της Ούλεμπ την έφερε στο δρόμο των «κίτρινων», παρ’ όλα αυτά όμως το έργο των παικτών του Βαγγέλη Αλεξανδρή μόνο εύκολο δεν θα είναι το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης (29/11) στη «Μαρτίνι Πλάζα».

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (19/11) οι Φλέιμς γνώρισαν την ήττα (70-58) στην έδρα της κατόχου του ολλανδικού πρωταθλήματος, Λάιντεν, σε ένα παιχνίδι που οι φιλοξενούμενοι διατηρούσαν τον έλεγχο μέχρι την τέταρτη περίοδο. Ο προπονητής της ομάδας, Χακίμ Σάλεμ, μπορεί να μην γιόρτασε με τον ιδανικότερο τρόπο τα 34α γενέθλιά του, δεν αρνήθηκε όμως να μιλήσει για το επικείμενο παιχνίδι με τον Άρη κι όχι μόνο.

- Κύριε Σάλεμ, οι Φλέιμς βρίσκονται στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος με ρεκόρ 7-2. Ποιοί είναι οι στόχοι της ομάδας για τη φετινή αγωνιστική περίοδο;

Στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει άλλη σκέψη στο μυαλό μας, καθώς η ομάδα πρέπει να επιστρέψει στην κορυφή του ολλανδικού πρωταθλήματος. Το περασμένο Σάββατο ηττηθήκαμε από την ομάδα του Λάιντεν, όμως η προσπάθεια συνεχίζεται για τη δύσκολη συνέχεια.

- Το ολλανδικό πρωτάθλημα δεν είναι ευρύ γνωστό ανά την Ευρώπη, θα μπορούσατε να μοιραστείτε μερικές πληροφορίες αναφορικά με αυτό; Πιστεύετε πως μπορεί να συγκριθεί με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου;

Το ολλανδικό πρωτάθλημα μπορεί να μην είναι από τα παραδοσιακότερα της Ευρώπης, όμως τα τελευταία χρόνια το επίπεδό του γίνεται όλο και καλύτερο. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οκτώ ομάδες στην πρώτη κατηγορία, κάθε μία μπορεί να κερδίσει την άλλη, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός και η δυσκολία να αυξάνονται. Επίσης, πολλοί παίκτες από την Αμερική αγωνίζονται στην Ολλανδία, προσδίδοντας ταλέντο στις ομάδες.

- Πώς θα χαρακτηρίζατε την ομάδα σας με λίγες λέξεις; Ποιά είναι τα βασικά στοιχεία αυτής στο παιχνίδι της;

H ομάδα διαθέτει τέσσερις Αμερικανούς, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία από τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Για παράδειγμα, ο Τζέισον Ντουρισό και ο Άλεξ Γουέσμπι έχουν αγωνιστεί στη Σκανδιναβία, ενώ ο Ντέιβιντ Μπελ έχει αγωνιστεί στο δυνατό πρωτάθλημα της Γερμανίας. Παράλληλα, η ομάδα διαθέτει νεαρούς παίκτες, οι οποίοι δουλεύουν πολύ μέσα στο γήπεδο, όπως επίσης κι έμπειρους παίκτες από το ολλανδικό πρωτάθλημα. Αναφορικά με την αγωνιστική μας φιλοσοφία, η άμυνα είναι το βασικότερο στοιχείο που μας χαρακτηρίζει. Βασιζόμαστε πολύ στον αμυντικό τομέα και στη διάθεση να ελένξουμε τα ριμπάουντ σε κάθε παιχνίδι. Από εκεί και πέρα, προσπαθούμε να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το παιχνίδι κοντά στο καλάθι, διότι διαθέτουμε παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον αντίπαλο.

- Αναφορικά με τη διοργάνωση του Γιούροκαπ, κληθήκατε να αντιμετωπίσετε τη λιθουανική Ρουντούπις, την τσέχικη Νίμπουργκ και τον Άρη. Ποιές ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν συγρκοτήθηκε ο όμιλος;

Ο όμιλος είναι πραγματικά πολύ δύσκολος. Η Νίμπουργκ είναι μία ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκα, με συνεχή παρουσία στη διοργάνωση του Γιούροκαπ, πολύ καλούς παίκτες και υψηλό μπάτζετ. Η Ρουντούπις είναι ομάδα που διαθέτει τα στοιχεία των δυνατών ομάδων της Λιθουανίας, μίας χώρας που το μπάσκετ αποτελεί το πρώτο άθλημα. Όσο για τον Άρη, είναι μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει πολύ καλή παρουσία στο Γιούροκαπ, ενώ συγχρόνως αποτελεί μία από τις καλές ομάδες του δυνατού ελληνικού πρωταθλήματος. Παρ΄ όλα αυτά, στόχος για μας είναι να εμφανιζόμαστε δυνατοί σε κάθε παιχνίδι και να διεκδικούμε τη νίκη.

- Την πρώτη αγωνιστική ημέρα του Γιούροκαπ αντιμετωπίσατε την ομάδα της Ρουντούπις. Ποιά είναι τα σημεία «κλειδιά» στον τρόπο παιχνιδιού της;

Η Ρουντούπις είναι μία πολύ καλή ομάδα. Το παιχνίδι της είναι αρκετά συγκροτημένο τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Διαθέτει πολύ καλούς παίκτες και ειδικά οι περιφερειακοί της μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στον αντίπαλη άμυνα, όπως έγινε και στο μεταξύ μας παιχνίδι την περασμένη εβδομάδα. Τρέχουν αρκετά μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και σίγουρα δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος.

- Ο Άρης είναι η τρίτη ομάδα που θα αντιμετωπίσετε, τι γνωρίζετε γι’ αυτόν;

Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω παιχνίδια του Άρη, πέρα από το παιχνίδι με τη Νίμπουργκ. Είναι ομάδα με ταλέντο, η οποία στηρίζεται αρκετά στην άμυνα. Κατάφερε να διατηρήσει τον αντίπαλο σε χαμηλό σκορ, παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε στο τέλος. Γνωρίζω επίσης ότι είναι ομάδα με πολύ καλή οργάνωση και με πολύ κόσμο που την ακολουθεί συνεχώς. Βέβαια, εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, οπότε θα εστιάσουμε την προσοχή μας στον Άρη από την Τρίτη το βράδυ κι έπειτα, καθώς μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στην Τσεχία.

- Πώς δουλεύει ο Χακίμ Σάλεμ μέσα στο γήπεδο; Ποιά είναι τα στοιχεία που σας συνοδεύουν σαν προπονητή;

Στηρίζω πολλά στον αμυντικό τομέα του παιχνιδιού. Δουλεύω καθημερινά σκληρά, έτσι ώστε όλοι μαζί να βελτιωνόμαστε, αρχής γενομένης από την άμυνα. Επίσης, μου αρέσει να δουλεύω πολύ με νεαρούς παίκτες. Τα περασμένα χρόνια είχα την ευκαιρία να δουλέψω στις μικρότερες κατηγορίες της Ολλανδίας, εκεί όπου τα παιδιά πραγματικά δουλεύουν πολύ σκληρά. Βέβαια, είναι εξίσου σημαντικό να δουλεύεις και με έμπειρους παίκτες, διότι μαθαίνεις πολλά μέσω αυτών.

- Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά για σας ως προπονητής στην πρώτη κατηγορία. Ποιό είναι το όνειρό σας;

‘Ονειρό μου είναι να γίνομαι μέρα με τη μέρα καλύτερος μέσα από τη σκληρή δουλειά. Είμαι από τους νεαρότερους προπονητές στο ολλανδικό πρωτάθλημα αλλά και στη διοργάνωση του Γιούροκαπ και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να δουλεύω στο υψηλότερο επίπεδο της Ολλανδίας.

- Αναφορικά με τους φιλάθλους της ομάδας, τι συναντάει ο αντίπαλος των Φλέιμς όταν αγωνίζεται στην έδρα σας;

Ειλικρινά, οι φίλαθλοί μας είναι απλά εκπληκτικοί. Σε κάθε παιχνίδι γεμίζουν το γήπεδό μας, το οποίο συγκεντρώνει πάνω από 3.000 κόσμου, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στην Ολλανδία. Στηρίζουν με μοναδικό τρόπο την ομάδα, μας ακολουθούν παντού και το σίγουρο είναι ότι θα ταξιδέψουν μέχρι και την Ελλάδα. Μας βοηθάνε σε πολύ μεγάλο βαθμό και είμαι πολύ ευγνώμων για τη στήριξή τους.

* Ο Χακίμ Σάλεμ γεννήθηκε κι έζησε για 14 χρόνια στη Γκίζα της Αιγύπτου κι εν συνεχεία έγινε μόνιμος κάτοικος Ολλανδίας. Την περασένη σεζόν βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας του Άμστερνταμ, όντας η πρώτη φορά που εργάστηκε στην πρώτη κατηγορία του ολλανδικού πρωταθλήματος. Θεωρείται από τους ανερχόμενους προπονητές, η δουλειά του οποίου τον έφερε στον πάγκο της φιναλίστ του περσινού πρωταθλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: