Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Τα «θαύματα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Λένε πως όταν ο Θεός έχει κέφια, οι δημιουργίες Του χαρακτηρίζονται από την τελειότητα και την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην ομορφιά και τη γαλήνη. Έτσι έγινε και στην περίπτωση των «θεόσταλτων» Δημήτρη Διαμαντίδη και Χουάν Κάρλος Ναββάρο, οι οποίοι με τα κατορθώματά τους εντός των τεσσάρων γραμμών των παρκέ έχουν βαλθεί να... τρελάνουν τον κόσμο που ήδη έχουν τρελάνει. Δεν εξηγείται διαφορετικά, είναι σίγουρο ότι η «πορτοκαλί» θεά έχει βάλει το χεράκι της, τη δική της πενιά, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το καλούπι των δύο αστέρων των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Η έκτη αγωνιστική ημέρα της διοργάνωσης της Ευρωλίγκα θα μείνει «χαραγμένη» στις μνήμες των φιλάθλων, διότι πέρα από συγκλονιστικούς αγώνες, εντάσεις, θέαμα και συγκινήσεις, μας χάρισε τον επικότερο επίλογο ενός αγώνα, όπως επίσης και την ανάδειξη του νέου πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης. Από τη μία; Ο Ισπανός «Λα Μπόμπα» με το προσωπικό του καλάθι στα μισά της τρίτης περιόδου στην αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση της λίστας των σκόρερ της κορυφαίας διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης με 2.716 πόντους. Από την άλλη; Ο «3D» Δημήτρης Διαμαντίδης χόρευε φλαμένγκο στος δικούς του ρυθμούς τους Ανδαλουσιανούς της οικοδέσποινας Ουνικάχα Μάλαγα, όταν και σε 15’’ έφερε τα πάνω-κάτω με δύο τρίποντες «βόμβες», οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στη μεγάλη ανατροπή. Παράλληλα, το σκηνικό αποκτά το χαρακτηριστικό της ειρωνίας, διότι δεν διανύσαμε περισσότερο από 1,5 μήνα, όταν και τον περασμένο Οκτώβριο ο μέχρι πρότινος κάτοχος του τίτλου του πρώτου σκόρερ της Ευρωλίγκα, Μάρκους Μπράουν, είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Τέτοια είναι τα κατορθώματα των δύο παικτών, που αν ο Άντονι Γκαουντί ζούσε τη σήμερον ημέρα, θα αφιέρωνε μέρος των έργων του στον αρχηγό της Μπαρτσελόνα. Ο Καταλανός αρχιτέκτονας είχε σαν πηγή έμπνευσης τη θρησκεία και το πάθος των κατοίκων της Βαρκελώνης. Κι αν κανείς αναλογιστεί πως η ομάδα της Μπαρθελόνα είναι κάτι παραπάνω από θρησκεία για τους φιλάθλους της και ο Ναββάρο ο «στρατηγός» αυτής, τότε σίγουρα ο τελευταίος θα κατείχε περίοπτη θέση στο αριστούργημα της «Σαγράδα Φαμίλια», με ύμνους να ηχούν για αυτόν. Την ίδια στιγμή, αν ο αρχαίος Έλληνας γλύπτης, Φειδίας, ζούσε σε κάποια φτωχογειτονιά της Αθήνας, θα φιλοτεχνούσε ένα εκ των σύγχρονων θαυμάτων του κόσμου –πέρα από το άγαλμα του Ολυμπίου Διός-, αφιερωμένο στο «θαύμα» του ελληνικού μπάσκετ που ακούει στο όνομα Δημήτρης Διαμαντίδης.

Δημήτρης Διαμαντίδης και Χουάν Κάρλος Ναββάρο λοιπόν, αποδεικνύουν μέρα με την ημέρα ότι δικαίως αποτελούν ενδεχομένως τους πιο ολοκληρωμένους παίκτες στην Ευρώπη, ότι δικαίως κερδίζουν τα βραβεία των MVP στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου. Η συνέπειά τους μοναδική, όπως επίσης και η τελειότητά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: